De uitreiking van de Eindhoven Internet Award op 12 juni 2008 aan: Henri Smits, OnsNetNuenen
 
 

 

Henri Smits kreeg de prijs uit handen van burgemeester Van Gijzel, die vertelde dat hij zelf erg tevreden is met zijn aansluiting bij OnsNet.
Van Gijzel citeerde uit het juryrapport het een en ander over de lange en hobbelige weg die leidde tot de aanleg van het glasvezelnetwerk in Nuenen. En hij prees het doorzettings≠vermogen van Henri Smits.

In zijn dankwoord vertelde Henri Smits waarom het project volgens hem zo succesvol was: door de klantgerichtheid. Zo verkocht hij de glasvezelaansluiting niet met termen als “Triple Play” die alleen begrepen worden door yuppen. Niet met technische Engelse termen maar kneuterig en op z’n Brabants met “opbellen” en “als je je zoon ziet dan vind je dat leuk!”. Hierdoor trok hij ook andere doelgroepen over de streep. Ook plande hij de aanleg zo dat de Nuenenaren er zo weinig mogelijk last van hadden. In ťťn dag ging de straat open en weer dicht.

Heeft Henri Smits nu met OnsNet zijn doel bereikt? Ja en nee.
Natuurlijk, het net ligt er, maar het stoort hem dat er nog steeds zo weinig diensten ontwikkeld zijn die van de mogelijkheden gebruik maken.
“De regio Eindhoven heeft een grote voorsprong. Hoog tijd dat we die gaan benutten!”

Henri Smits ontving de sculptuur en het geldbedrag dat bij de EIA hoort.


Uit het juryrapport:

De keuze van de jury viel op Henri Smits, initiatiefnemer van Ons Net Nuenen. Henri Smits zocht met zijn woningcorporatie 'Helpt Elkander' naar een breedbandverbinding voor zorg- en alarmfuncties in woningen. Hij slaagde erin om samen met de gemeente Nuenen een zogenaamde Kenniswijksubsidie te krijgen voor de aanleg van een glasvezelnetwerk. En met veel succes. In het beginjaar 2004 was in drie maanden tijd 97% van de huur- en koopwoningen in Nuenen (ruim 7.500) aangesloten. Hierdoor kwamen internet en andere breedbanddiensten binnen het bereik van burgers en maatschappelijke organisaties. De jury is onder de indruk van de volharding en grote inzet van Henri Smits. Hij heeft een complex proces met veel partijen tot een goed einde gebracht. Het goede voorbeeld van Nuenen wordt nu door veel plaatsen uit de regio nagevolgd. De regio Eindhoven is daarmee koploper op het gebied van glasvezelnetwerken in Nederland.


Zie meer foto's van DSE-fotograaf Johan Plateijn in dit album.


Bij dezelfde gelegenheid werden twee andere awards uitgereikt: de Be_Challenged Award en de Student_Challenge Award in het Designhuis in Eindhoven. Zie de website van Be_Clallenged:
www.be-challenged.nl.

 

Jury Eindhoven Internet Award 2008

Emile Aarts
Philips, vice president Natlab en motor achter de ambient intelligence activiteiten.

Robert Elbrink
Hoofd Grotestedenbeleid, gemeente Eindhoven

Peter Kentie
Marketing manager van PSV maar ook zeer bekend door zijn initiatieven rond webdesign. Zijn boeken worden gezien als basismateriaal voor webdesigners.

Eric van Schagen
CEO van Simac.
Dit bedrijf is industrieel actief op een breed gebied van ICT-infrastructuren, ICT-applicaties en IndustriŽle Elektronica & Automatisering .

Egbert Jan Sol
Directeur Kennis van TNO Industrie en Techniek. Daarvoor werkzaam bij Ericsson en Philips. Was van 1990 tot 1998 deeltijdhoogleraar op de TU/e. Eerste voorzitter van DSE

Willem Jan Withagen
Directeur Digiware Management.
Oprichter van internet provider Internet Access Eindhoven, indertijd de tweede provider in het land.

Ben Waumans
Voorzitter DSE. Voorheen werkzaam bij Philips als research medewerker, hoofd van het projectencentrum en lid van de directie van het Natlab en van Consumer Electronics.


Burgemeester Van Gijzel spreekt Henri Smits toe.
Rechts: Ben Waumans voorzitter van DSE.


laatst gewijzigd 13 juni 2008                  

count